8
joulu
2020

Digitalisaatiosta kaikki hyöty irti

Raahen satama aloitti tänä vuonna sataman digitoinnin VRT Finlandin kanssa. Projektissa digitoidaan ensin koko sataman alue merenpohjasta maan päälle. VRT on mitannut vesirakenteet monikeilainkaikuluotaimella ja laserilla, maanpäälliset alueet on kuvattu dronella. Näin aikaansaatu malli on käytettävissä verkkopalvelu GISGROssa, jolloin sitä pystytään hyödyntämään helposti verkkoselaimen kautta.

Verkostokarttoja, aluerajauksia, pistepilvitiedostoja väylistä ja vedenalaisista rakenteista – sataman päivittäisessä työssä käytössä oleva tietomäärä on valtava ja moninainen. Sataman alueella toimivien yritysten, Raahen Energian ja SSAB:n, sekä Raahen kaupungin omat arkistot sisältävät lisäksi paljon omaisuustietoa, jota tarvitaan eri toiminnoissa. Miten tiedon jakaminen ja hyödyntäminen hoidetaan parhaiten?

Vastatakseen tähän kysymykseen Raahen satama aloitti tänä vuonna sataman digitoinnin VRT Finlandin kanssa. Projektissa digitoidaan ensin koko sataman alue merenpohjasta maan päälle. VRT on mitannut vesirakenteet monikeilainkaikuluotaimella ja laserilla, maanpäälliset alueet on kuvattu dronella. Näin aikaansaatu malli on käytettävissä verkkopalvelu GISGROssa, jolloin sitä pystytään hyödyntämään helposti verkkoselaimen kautta.

GISGROon digitoidaan myös muuta omaisuustietoa. Perinteinen sataman tietopankki kattaa laajan valikoiman digitaalisia ja paperisia arkistoja sekä työntekijöiden hiljaista tietoa. GISGROon luodun digitaalisen kaksosen avulla kaikki tieto saadaan samalle alustalle, paikkatietoon sidottuna. Myös reaaliaikaista sensoritietoa voidaan integroida verkkopalveluun, esimerkiksi sataman liikenneoperaatioiden tehostamiseksi. Tämä tarkoittaa vähemmän tiedon etsimistä eri järjestelmistä, mutta enemmän tiedon hyödyntämistä viisaassa omaisuudenhallinnassa ja sataman päivittäisessä työssä!